Mitt dockskåpsbygge

Rummen...


När jag fick idéen till att bygga ett eget dockskåp så började jag med att samla & tillverka småsaker och möbler. Alla grejorna förvarar jag i gamla skokartonger i en garderob. Vartefter jag "kom på" ett nytt rum som jag ville göra i mitt dockskåp så letade jag reda på en ny kartong som jag märkte upp och började fylla med saker. I mitt dockskåp kommer det att finnas många rum. Inte bara de traditionella rum som man förväntar sig att finna i ett hem. Det kommer även att finnas rum som på något sätt representerar dockhusets invånares intressen eller hur man ska uttrycka det. Rummen kommer också att innehålla lite mer oväntade händelser, lite vardagsaction kan man kanske kalla det som man upptäcker efter att ha tittat en stund...


Nedan kommer jag att presentera de olika rummen, ett efter ett. Än så länge finns bara möblerna och småsakerna. När huset blir klart kommer jag att uppdatera med grejorna i sin rätta miljö!


Matkällaren 


Det första rummet som jag började att samla & tillverka saker och möbler till var matkällaren. Jag ser framför mig en matkällare där hyllorna nästan svämmar över av godsaker, där knäckebrödet hänger på stänger i taket och korvarna bara väntar på att få ätas upp.De stora golvhyllorna har jag gjort av tunna lister som jag har limmat ihop och målat bruna. Allt innehåll i hyllorna är en blandning av vad jag gjort själv och saker som jag köpt. Förutom det som står på hyllorna och golvet så ska det i matkällaren även finnas en vägghylla på ena väggen samt en stång med knäckebröd som hänger från taket, se nedan.


Material till olika saker hittar jag oftast runt omkring mig. Man lär sig snabbt att se världen i den lilla skalan och där man minst anar det hittar man något användbart. T.ex.de stora burkarna som är uppmärkta med diverselivsmedel. Stommen till dessa hittade jag mitt när jag sommarjobbade ett år. I monteringen där jag jobbade blev det små stumpar metallrör kvar när vi monterade. Dessa slängdes ju normalt, men jag såg ett alldeles eget användningsområde för dem och frågade om jag fick ta några, vilket jag fick :).

Saftflaskorna är gjorda av engångssprutor som jag sågat av i lämplig längd, målat på in och utsidan, satt på en ettikett samt kork av folie. Var jag fick sprutorna ifrån? Tja, jag tiggde till mig dem från veterinären när vi var där vid något tillfälle :).


I potatislådorna hittar vi massor av härlig potatis, eller vad är det igentligen...? Jo, det är pyttesmå lecakulor! Själva lådorna och skopan har jag köpt i en miniatyrbutik medans påsen som står framför har jag sytt själv. Den lilla genomskinliga burken bredvid har jag hittat på en loppis och sedan fyllt med rosépepparkorn.


Men mitt i lugnet händer det spännande saker! Husmössen har visst hittat till matkällaren!! Och musfällen  verkar de mest ha roligt åt. Fast det är klart, husets invånare har ju glömt att sätta bete i den! Själva musfällan, som är ca 1 cm lång, har jag gjort av en liten trälist, lite tunn ståltråd samt en pytteliten fjäder som jag hittat i någon kasserad pryl...Köket

Nästa rum som jag gav mig i kast med var köket. Hemmets hjärta, eller vad är det man brukar kalla det?
Mitt kök ska vara ett riktigt gediget lantkök med vedspis och välfyllt skafferi där husmors aktiviteter syns och där man riktigt kan tänka sig dofterna som sprider sig till resten av huset.

Den vita murstocken har jag skurit ut ur oasis och sedan var det måla, måla och måla som gällde. Mycket färg gick det åt innan den var klar. Köksbordet, soffan, diskbänken och skafferiet har jag byggt av tunna trälister, likaså vedspisen. I minatyrbutiker har jag fyndat stolarna, barnstolen, pallen och den lilla söta kattkorgen som står bredvid spisen.


I köket ska det även finnas ett väggskåp/vägghylla där hushållets vardagsporslin förvaras. Sopptallrikar trängs med koppar, fat, skålar och glas. På väggen kommer det även att hänga en paradhandduk och några kopparföremål och i köksfönstret kommer krukväxterna att trängas bakom gardinen.


I köket är många av småprylarna inhandlade på diverse olika minatyrbutiker, marknader och en del även på second hand-butiker. Några tallrikar har jag dock gjort själv av cernitlera, en del av burkarna i skafferiet är små ljusformar som jag försett med lock, målat och satt på en liten etikett på och dynorna har jag sytt av smårutigt tyg. Kopparlocken på spiskanten är knappar i lämplig storlek och form som fått ett handtag av en metallbit och som jag sedan målat i kopparfärg.

Något annat som jag upptäckte att man enkelt kan göra själv är en hederlig gammal visp och en enkel diskborste. Vispen har jag gjort av en tunn bit ståltråd som jag bockat till och på den har jag trätt upp en fjäder från en kasserad bläckpenna. Till diskborsten har jag brutit av några tunna strån från en riktig diskborste som jag sedan har bundit ihop med lite ståltråd.Entréhallen


I ett stort hus måste man givetvis ha en stor fin entréhall. Så även i mitt dockskåp. I hallen kommer det givetvis att finnas både hatthylla, skoställ och en stor härlig spegel som man kan slänga en sista blick i innan man lämnar hemmet.
Både skostället och hatthyllan har jag gjort själv av tunna trälister medans den stora spegeln med "guldram" är inköpt i en miniatyrbutik.


Lite längre in i hallen kommer man att hitta en sekretär där en av husets telefoner är placerad tillsammans med några prydnadssaker. Sekretären är en av de första möblerna som jag tillverkade själv och den är faktiskt inte gjord i trä. Den är gjord av tjocka pappskivor som jag monterat ihop m.h.a frystejp! Lådorna är givetvis utdragbara och klaffen går att fälla upp.


Den lilla duken på sekretären samt den lilla mattan som antagligen kommer att bli dörrmatta är virkade medans de otroligt söta paraplyerna är inköpta.
Än så länge saknas det en hel del grejer till min entréhall. Kläder att hänga på krokarna, galgar, tavlor...


Barnkammaren


Några våningar upp under vindens synliga takbjälkar kommer man att hitta barnkammaren. En kreativ oas där lek kan blandas med läxläsning och godnattsagor.


Barnkammaren är ett av de rum där jag inte hunnit med att göra alla möbler till än. De möbler som finns där har jag köpt. De har dock varit trärena när jag handlat dem så målning och dekorationer har jag stått för själv. Kvar att göra är massor av vägghyllor för alla leksaker, en säng till, skrivbord, lekbord mm mm.


Att man ska leka i barnkammaren går nog inte att ta miste på. Leksaker kommer det att finnas i drivor... En del har jag hittat på loppisar, en del kommer från olika miniatyrbutiker och en del grejor kan man göra själv.

På väggarna kommer man att hitta små tavlor av det här stuket. Det är gamla bilar som jag broderat med korsstygn på riktigt fin aidaväv. När jag broderat klart har jag limmat fast en enkel liten ram av tunna trälister runt.Biblioteket


På andra väningen i mitt blivande dockskåp hittar man husets bibliotek. Tanken är att det ska bli ett bibliotek med massor av böcker, lite gammal känsla med öppen spis, fårskinnsfällar på golvet och lite mörkare tapeter. Man ska nästan kunna se farfar eller morfar sitta skönt tillbakalutad i öronlappsfåtöljen, djupt försjunken i en bok med favoritkonjaken inom räckhåll...
Bokhyllorna och bordet har jag gjort på samma sätt som jag tillverkade sekretären i entréhallen. Stommen är alltså av kraftig papp som jag monterat ihop med frystejp. Böcker är det givetvis fler på gång. Bokhyllorna ska nästan svämma över av spännande läsning när rummet är klart! 


Den öppna spisen är tillverkad av träskivor och trälister och eldverktygen har jag inhandlat i någon miniatyrbutik. Till inköpen hör också konjaksflaskan, de små glasen och skålarna på bordet.Fåtöljen har jag gjort efter en beskrivning som jag hittade i en bok om just dockskåp. Det var lite pilligt, men resultatet blev kanonbra. Så kanske kommer det att bli fler...


Fars kontor


Givetvis behöver far i huset ett eget kontor. I ett kontor måste det finnas både skrivbord, förvaring av viktiga dokument och en skön stol.
Skrivbordet har jag köpt i en miniatyrbutik. Det är i gammaldags stil med utdragbara lådor, en helt underbar liten möbel! Till den behövdes det ju en snygg och funktionell stol. Efter lite funderande och knåpande fick jag till det jag ville: en snurrstol med läderklädsel! Det var lite pilligt att få till snurrfunktionen, men till slut gick det.
Arkivskåpet har gjort efter en bild i en tidning på ett liknande. Båda lådorna är utdragbara och inuti finns det arkivmappar som hänger på tunna stålskenor som jag gjort av av ståltråd. Handtagen på lådorna har jag klippt till ur värmeljushållare.


På väggen kommer det att hänga en vägghylla som jag gjort av tunna trälister. Alla möbler jag har gjort har jag betsat med ekfärgad bets.Många av småsakerna har jag köpt men skrivbordsunderlägget samt papperskorgen har gjort av gamla slitna läderbitar från en kasserad väska. Bläckpennan är en dunfjäder från någon gammal kudde och bläckbehållaren är en del av en penna.


Trädgården


Utanför mitt dockskåp kommer det att finnas en trädgård. Där kommer det att finnas plats för både vuxna och barn. En härlig sittgrupp bland prunkande blomlådor, sandlåda för de mindre och planen är att det även ska finnas plats för en liten hönsgård och en kaninbur.Möbelgruppen har jag byggt av tunna trälister och modellen som jag utgått från är en gammal trädgårdsgrupp som stått i mina föräldrars sommarstuga så länge jag kan minnas.
Krukorna har jag hittat på diverse loppisar och det lilla fågelbadet har jag gjort av modellera.
Sandlådan har fått en botten av en tjock pappskiva och på den har jag limmat fyrkantiga trälister som jag sågat ur "halvt-i-halvt", slipat till lite så att de ser slitna ut och betsat med ekfärgad bets. Sanden i är dekorationssand. Hinken är en hatt från en stiftpenna. Spadarna har skaft av små trälister och bladet man öser med har jag klippt till från en värmeljushållare.


Mors syrum


Precis som far i huset har ett eget kontor så ska givetvis mor ha en egen vrå att dra sig tillbaka till. Ett välfyllt syrum kommer att gömma sig under takåsarna. Där tygrullarna trängs på hyllor, korgar svämmar över av garn-nystan och man kan höra ljudet av spinnrocken.Till detta rummet har jag köpt många av grejerna eftersom det är ganska svårt att själv tillverka både spinnrock och symaskin. Jag har även vid olika tillfällen sprungit på helt underbara små miniatyrer som passat perfekt in i detta rum, t.ex den lilla sykorgen längst ned till höger på bilden ovan och de underbara pyttesmå trådrullarna i trä som står bredvid symaskinen.Sedan finns det givetvis även mycket som jag tillverkat själv i rummet. Bordet är en egen konstruktion, likaså vägghyllorna (ej med på bild) som alla tyger kommer att ligga på. Tygrullarna har jag givetvis fixat till på egen hand och likaså alla garn-nystan.
Att göra garn-nystan är enklare än man tror. Stommen i dem är en bit sugrör på/genom vilken jag har trätt garn tills hålet är helt fyllt. Sedan sätter man på en liten etikett runt om. Klart!Mors & fars sovrum


Mors & fars sovrum kommer att domineras av den stora dubbelsängen som är bäddad med tjocka madrasser, mjuka täcken och vita lakan. Än så länge saknas sängöverkastet. Tanken är att det ska bli ett härligt lapptäcke i varma nyanser.


På golvet kommer det att ligga tjocka ryamattor och extra plädar kommer att hänga på stolarna. Vid sängens fotända står en förvaringskoffert med hemligt innehåll och på de små pottskåpen trängs ljusstakarna med den gammla väckarklockan.


Sängen har jag tillverkat av tunna trälister medans övriga möbler i rummet på bilden är inköpta på diverse miniatyrbutiker. Än är inte möblemanget komplett till rummet. Ett toalettbord ska få plats och en härlig kakelugn kommer att stå i ett hörn och sprida värme.Ovanför sängen kommer foto på mor och far att hänga i en vacker antik ram. Ramen, som syns på fotot nedan, har jag fyndat på en antikmässa för ett antal år sedan. På toalettbordet kommer handfatet i porslin att trängas med vackra vaser och exklusiva parfymflaskor.Övriga detaljer som jag funderar på att få plats med i rummet är en herrbetjänt där far i huset kan hänga upp sin väst och kavaj på kvällen samt kanske en liten vik-/skärmvägg...


Gästrummet


Självklart behöver familjens långväga gäster ha någonstans att sova när de kommer på besök. Ett gästrum finns alltså med i mina planer. Ett ljust rum med möbler i vitt, mjuka mattor och alla förnödenheter inom räckhåll.I detta rummet har jag gjort alla möbler utom stolen själv av tunna trälister. Sängen är bäddad lakan som jag sytt av tunn lakansväv och täcket har ett tunt lager av vadd mellan tyglagren. Mjukt och skönt som det ska vara i en säng med andra ord!


Smådetaljerna i rummet är däremot inköpta. De flesta kommer från olika miniatyrbutiker och mattorna är små provbitar med lagom lång lugg.