söndag 18 april 2021

Snart tar vi trappen upp... (Dockskåpet, del 5)

Snart är det dags att ta trappen upp från källaren i dockskåpet. Men innan dess tar vi en titt på  hur det ser ut i det lilla förrådsutrymme som finns nedanför trappen...


Golvet och väggarna är samma typ som i resten av källaren och alla lister och dörrar är betsade i samma bruna nyans som i de andra rummen. I taket sitter en enkel lampa som ger bra med ljus när man kommer ner i källaren. Lampkupan är en del från en trasig ficklampa och sockeln är tunna trälister som jag limmat fast och betsat bruna. Genom ett hål i taket går det ner en liten diod från ljusslingan rakt ner i lampkupan som sprider bra med ljus.


På väggen bredvid dörren in till matkällaren sitter det tre hyllor som man kan använda till att förvara olika saker på. Nu har det visst hamnat några vaser, en gammal symaskin, strykjärnet och ett par extra grytlappar där. Grytlapparna har jag sparat sedan jag var liten och hade dem i mitt Lundby-dockhus och lekt med. Jag tror att mamma har virkat dem en gång i tiden. Övriga miniatyrer på hyllorna är köpta på olika ställen och vid olika tillfällen.


Under trappen har husets fyrbenta fått en mjuk sovplats i ett kasserat gammalt handfat i keramik. En mjuk och skön filt som jag klippt från en riktig filt i microfleece fick bli en mjuk sovplats.En kantstött skål har fått bli vattenskål till husets fyrbenta invånare. Vattnet i skålen har jag fejkat med blankt nagellack. Hällde i en liten skvätt och lät det stelna.


Trappen har jag byggt av olika trälister och små svarvade träpinnar som jag köpt i en miniatyrbutik. Var lite pyssel, funderande, räknande och skissande innan jag kom på hur jag skulle göra, men sen var det bara att köra på. Och ja, jag blev vansinnigt nöjd för att vara den första trappa som jag någonsin gjort. Sättsteg och vagnstycke har jag målat vita och planstegen, stolpar och räcke har jag betsat i samma bruna nyans som alla andra trädetaljer.Mattan på golvet har jag klippt till från en ganska grov väv. För att få frans har jag dragit bort några trådar i varje kortända och för att den inte ska trissa upp sig på långsidorna så har jag penslat dem med lite trälim. Ränderna har jag målat dit med en tuschpenna.Så, då var källarvåningen klar. Till höger hittar vi den välfyllda matkällaren med hyllorna dignande av matvaror och inläggningar. Längst till vänster håller vedförrådet sakta men säkert på att återigen fyllas upp efter vinterns kalla månader då veden har värmt huset. I verkstaden bredvid finns allt en hemmasnickare kan behöva och trädgårdsentusiasten i huset har också ordentlig utrustning att jobba med. Under trappen hittar vi husets lilla tvättstuga, inte stor, men den rymmer allt man behöver och utanför dörren finns det plats att stryka tvätt. Några hyllor att förvara ditt & datt på finns det självklart också precis som i vilken källare som helst.


När mörkret sänker sig så är det bara att knäppa på belysningen och fortsätt med det man höll på med eller kanske ska man bara hämta något gott från matkällaren till middagsförberedelserna? 


Om du som läser det här har missat hur jag har gjort något av de andra rummen så hittar ni dem här:

När man är klar med allt man ska i källaren är det bara att ta trappen upp till bottenvåningen och det ska vi göra nästa gång vi ses i dockskåpsbygget här på bloggen.

Men nu är det bäst far eller mor skyndar sig ner i källaren innan allt slutar med katastrof! Kaninerna verkar vara på rymmen, valpen busar runt och Missan är på vägs nedför trappen för att kolla läget...


/Anngert

2 kommentarer: