fredag 8 januari 2021

Matkällaren (Dockskåpet, del 2)

Det tunga mörka stengolvet, de putsade vita väggarna och det vitmålade trätaket skapar karaktär och bjuder in till att utforska de dignande välfyllda hyllorna i matkällaren.

Ja, nu är det första rummet i mitt dockskåp klart och det blev matkällaren. Alla smågrejer som skulle in har ju legat klara i många år så det jag behövde fokusera på för att få till rummet var alltså själva rummet. Om ni vill veta mer om hur jag gjort smågrejorna så kika in här.

Golvet i hela källaren kommer att bli ett mörkt stengolv. Ja, nu är det ju inte riktig sten då utan jag har byggt det med hjälp av äggkartong, färg, spackel och blank lack. Precis på samma sätt som jag gjort fasaden på utsidan av gaveln.

När golvet var torrt så har jag satt upp golvlister och taklister av tunn furulist som är betas i samma bruna nyans som dörren och fönsterfodret. På bilden ovan ser ni golvlisterna som precis kommit på plats och som hålls i spänn medans limmet torkar.

Taket är gjort av trälister från Biltema som jag limmat på den plywoodskiva som kommer att ligga som tak på hela källarvåningen. Lamporna har jag byggt själv av tre olika "skräp-detaljer": En (två) kula från en deo, en bit av en plastgrej till en spruta och några klockor från kasserade ljusmanschetter. Jag sågade av toppen på klockorna som fick bli fäste mot tak och mot lampkupa. Mellan dessa satte jag en bit av plaströret och kupan på lamporna blev kulorna från deo-flaskorna. När limmet torkat på lampstativet målade jag det i en ljusgrå nyans och fäste det på deokulan som jag först borrat ett litet hål i. Just nu består belysningen av två dioder från en liten batteridriven ljusslinga som går ner genom taket rakt ner i lamporna. Exakt hur jag ska göra med belysningen när hela dockskåpet är klart har jag inte riktigt bestämt än, det får tiden utvisa.


På väggen med fönstret sitter en liten hylla på ena sidan och på den andra sidan en list med knoppar där man kan hänga upp olika husgeråd. Lite högre upp på väggen finns fästen för en stång att hänga knäckebröden på. På golvet trängs lårar med potatis och rotfrukter, med mjölpåsar och fruktkorgar. I de stora golvhyllorna trängs årets skörd av bär som syltats och saftats in med nybakat bröd, korvar och torrvaror. Här finns det mat så det räcker och blir över!Men, vad händer! Mössen har tagit sig in i matkällaren och dansar trotsigt kring musfällan! Ja, det kanske inte är så konstigt eftersom man glömt att sätta bete i fällan... Tur att husets fyrbenta musjägare har upptäckt mössen och håller ett vakande öga på dem...Jag tror vi smiter ut ur matkällaren nu och låter Missan jobba ostört...

/Anngert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar