lördag 14 januari 2012

Miljövänlig plastpåse!

Under ett telefonsamtal i veckan som varit kom vi in på ämnet sömnad. Plötsligt säger den jag pratade med något i stil med "Kan man inte sy en kasse som ser ut som en plastpåse?" Genast började mina små grå innanför pannbenet att jobba. Hur skulle man enklast kunna sy en sådan påse...?


Efter samtalet kilade jag genast till köksskåpet där plastpåsarna förvaras hemma hos mig och plockade fram en som jag började kika närmare på. Ganska snabbt visste jag ungefär hur jag skulle göra och sedan återstod att hålla sig med att sätta igång tills tid fanns till just det...

Idag kunde jag inte hålla mig längre. En påse från ICA Maxi fick sätta livet till när jag snabbt slaktade den med en sax för att kunna använda som mall. Jag klippte alltså längs botten, längst upp på handtagen samt längs sidorna så att jag fick ut en halva av påsen enligt bilden nedan.


Denna halvan använde jag sedan som mall och klippte ut två likadana bitar i det tyg jag ville ha till påsen. Jag valde ett lite kraftigare tyg med små söta katter på och ordet "katt" på ett flertal språk.


Eftersom jag var sugen på att få med en färgklick i min påse också så valde jag att fodra den i ett härligt laxrosa tyg. Alltså nålade jag fast de två tygstyckena jag just klippt ut räta mot räta på tyget jag valt till foder och klippte ut samma form på detta tyget.


Sydde sedan ihop längs långsidorna och runt handtagen på de båda sidorna var för sig. Klippte något litet hack i kanten in mot sömmen i "kurvorna" och vände sedan de båda delarna så att rätsidan kom ut. Eftersom tyget jag använde legat vikt ett tag passade jag på att pressa de båda sidorna nu innan jag fortsatte. Nu såg det ut så här:


Jag lade ihop dem med yttertygen mot varandra och sydde ihop dem med varandra i långsidorna.När detta var klart var det dags att få till den där speciella vikningen som plastpåsarna har. Jag vek in sidorna så att handtagen blev dubbla. Vek en sida åt varje håll, pressade till kanten och nålade ihop botten. Sedan var det bara att sy ihop botten på maskinen. Sydde ett par sömmar i botten för säkerhets skull.


När man nu vänder påsen rätt så har man en påse som ser ut som en plastpåse :). Det enda som saknas nu innan den är klar är att sy ihop handtagen.


Vrid nu handtagen ett halvt varv så att sömmen hamnar rätt, lägg ihop dem mot varandra och sy ihop. Om man vill kan man roa sig med att pressa ner fållen efteråt och sy två dekorationssömmar för att hålla den nere, men jag valde att inte göra det då jag gjorde sömmen ganska nära kanten.


Nu är kassen klar och jag har en personlig och söt shoppingkasse som dessutom är miljövänlig :). Smidig att ta med sig när man shoppar och slipper lägga pengar på plastpåsar hela tiden! När jag var klar med den första gjorde jag en till lite mindre av bara farten. Denna fick ett "tidgningstyg" på utsidan och svart foder.


Beskrivningen på hur jag har gjort dessa kassar kommer inom kort även att hamna under fliken "Pyssel till husse & matte" som ni hittar längst upp på sidan under rubriken.

/Anngert

6 kommentarer:

 1. *skrattar* Ja men det blev ju bra juh :)

  //hon som du hade telefonsamtalet med ;)

  SvaraRadera
 2. Kan man sy en i plast? Nej, jag skojar bara ;) Det blev jättesnyggt!

  /Rut

  SvaraRadera
 3. Jättefina påsar du gjort! =)

  /Madde

  SvaraRadera
 4. Jättefina och en kul ide =) Själv så brukar jag sy mina shoppingpåsar av gardiner jag köper på Erikshjälpen =) Skulle aldrig lägga pengar på plastpåsar i affären =( KRAM Karoline

  SvaraRadera
 5. Superfina o miljövänliga....skall nog inom kort följa din beskrivning !! Tack för inspiration =). Mvh Mimmi

  SvaraRadera