söndag 16 april 2017

Kreativitet (Del 1)

I höstas knackade det helt plötsligt på fönstret bakom mig på jobbet. Utanför stod en före detta kollega till mig och vinkade till mig att komma ut på parkeringen. Han hade hållit på och rensat hemma och hittat en sak som hade gjort att han kom att tänka på mig. Så han undrade helt enkelt om jag var intresserad av det innan han annars slängde det. Ur bagaget på bilen plockar han fram en oval ram med en kupa som glas istället för ett vanligt plant glas. Tog nog bara en nanosekund för min hjärna att börja spinna på idéer vad man kunde göra med denna. Självklart ville jag ha den!! En av dessa idéer håller nu på att omsättas i praktiken...

Ramen

En tanke om en kreativ miljö har vuxit fram och för att skapa den behövde jag ha ett golv i kupan. Sagt och gjort, fram med kupan för att mäta ut rätt kurvatur på ett golv som jag tänkte fästa mot bakstycket. Kattbäddar är bra till mycket och nu fick en agera stöd för att jag skulle kunna få kupan att ligga still medans jag mätte och grejade.


Först bestämde jag hur högt upp på kupan som jag ville ha golvet och markerade ut detta genom att sätta ett par klädnypor i ytterkant på kupan. Med hjälp av måttband och vattenpass mätte jag sedan fram olika punkter mot kupan som jag markerade upp på en tunn pappskiva.


När alla punkter var uppmarkerade skissade jag kurvaturen mellan dessa, klippte ur och provade mig fram tills dess att jag var nöjd. Gick på andra försöket så mitt tålamod blev inte så hårt testat :-). Eftersom det var ganska så tunn papp så klippte jag ut två likadana skivor som jag limmade ihop mot varandra för att det skulle bli stabilare och inte böja sig lika lätt.


På det bakstycke som hörde till ramen markerade jag ut var golvet ska vara och ovandelen tapetserade jag sedan med ett fint mönstrat scrapbookingpapper.


Dags att ta itu med golvet igen. För det kan ju inte bara vara en pappskiva! Jag började med att skära ut en liten del i ena "hörnet", sedan klädde jag bägge sidorna med tunna trästickor. När jag täckt hela ytan på ena sidan med trästickorna så sågade jag runt kurvaturen så att jag skulle se den när jag klädde andra sidan och sedan enkelt kunna såga till den i rätt form också.


Ovansidan betsade jag i mörk ek och undersidan i en kulör som heter "äggskal", alltså lite bruten vit.


För att kunna fästa golvet mot bakstycket så behövs det mer än ett tunt golv med ca 0,5 cm höjd att limma på. Jag kom fram till att det fick bli tjocka härliga träbalkar i taket i "källarplan". Hade tyvärr inga tjocka balkar i rätt dimensioner hemma så det fick bli att tillverka egna. Fyra trälister limmades ihop och blev då lagom tjocka. Klädnypor är bra till till mycket, inklusive att hålla limmade trälister is spänn!


Balkarna sågades till i rätt längder och betsades i samma mörka ek som golvet på övervåningen och limmades fast i taket på bottenvåningen.


På bottenvåningen har jag sågat till tunna trälister och lagt som liggande panel på väggen. Den har fått behålla sin lite ruffare yta och jag har bara betsat den i samma ljusa nyans som taket. Näst längst ner har jag lagt en list så att den står ut från väggen. Detta för att få lite "källargolv" att gå på. Ev. kommer den att bli lite bredare vad det lider...

Men, vad är det jag ser!? Det har visst redan börjat flytta in några kreativa små rackare...


/Anngert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar