fredag 27 november 2015

En ljuslykta...

Nu till advent så är vi många som pyntar inne med levande och elektriska ljus i alla dess former. Eftersom jag har fyra små (hm, nåja...) lurviga vänner på fyra tassar så är levande ljus med öppen låga en mycket dålig idé hemma hos mig. Så jag älskar ljuslyktor :-). När jag sprang på den här snyggingen i en butik kunde jag inte motstå den och skaparlusten satte igång. Givetvis följde lyktan med mig hem...


Först av allt började jag med att lägga ett trägolv i lyktan. Golvet och kantlisterna betsade jag i mörk ek.


Sedan behövdes det belysning i lyktan. För det ändamålet hade jag köpt en liten julljusslinga med ledlampor i. Dessa blir ju inte varma på samma sätt som en vanlig lampa och därför vågade jag använda mig av en sådan här. Anslutningssladden lät jag komma in vid sidan av dörren på lyktan. Där var det en tillräckligt stor glipa för att den skulle löpa fritt. Sedan fäste jag upp slingan i plåttaket på lyktan med hjälp av svarta små buntband som jag fäste runt spjälorna i taket.


På varje sida i lyktan lät jag en ljuspunkt hänga ner en bit på glaset. Runt dessa har jag fäst ett par små metallstjärnor och på så sätt fått små hängande julstjärnor i min lykta. Metallstjärnorna kommer ursprungligen från sådana där stjärnglorior som man kan köpa och sätta på vanliga adventsljusstakar. Jag har bara knipsat loss själva stjärnan från ett antal sådana som låg i lådan med adventspynt.


Till två av lyktans sidor sydde jag långa gardinlängder i ett smårutigt rött och vitt tyg och satte upp. Vecken på gardinerna pressade jag till med strykjärn innan upphängningen. Gardiner i miniatyr är annars riktigt svårt att få till att se bra ut.
Tillslut, innan jag vände lyktan till stående igen, in med lite mer julstämning i form av en grön girlang längs med övre kanten på fönstren. Tyvärr hittade jag ingen grön girlang med "kort lugg" på utan jag inhandlade helt enkelt en vanlig girlang med ganska långa barr som jag sedan har friserat :-). Även denna är fäst i plåttakets spjälor med hjälp av svarta små buntband.


Sådär, äntligen dags för lite inredning! Så nu öppnar vi dörren och går in :-). Välkomna!


För att inreda min lykta kom massor av de julbetonade miniatyrerna som jag fått när jag var med i en miniatyrklubb väl till pass. Jag började med att tillverka ett enkelt bord och två bänkar av tunna lister. Dessa betsade jag sedan i samma mörka ek som jag hade till golvet. På bordet la jag en duk som jag köpt av en duktig miniatyrtillverkare (som jag tyvärr har tappat namnet på :-( ) och på de båda bänkarna klippte jag till ett par fårskinnsfällar från lite skinnrester som jag köpt för länge sedan.
På bordet är det uppdukat för fika och pyntningen är i full gång. Den lilla korgen som julgranskulorna ligger i kommer från samma person som gjort duken och flertalet av de andra miniatyrerna kommer från miniatyrklubben. Äpplena i skålen på ena bänken har jag gjort av cernitlera.


I en stor korg på golvet börjar redan julklapparna samlas på hög inför julen och i bakgrunden ligger en kissekatt och sover skönt på en kudde. Kudden har jag sytt i samma tyg som gardinerna och för att kunna forma den lite och få lite "tyngd" i den så har jag stoppat den med risgryn.
Julklapparna kommer från miniatyrklubben och var jag köpt katterna som sitter i lyktan samt korgen kommer jag faktiskt inte ihåg...


Blev riktigt nöjd med min lykta som nu kan lysa och sprida adventsmys i mitt hus. För ni trodde väl inte att jag köpte en så läcker lykta bara för att sätta ljus i den ;-)?Men jag tror nog att matte eller husse får skynda sig tillbaka till fikabordet! För medans vissa sover sött så passar andra på att smaka av kaffegrädden...Härmed önskar jag alla som är inne här och läser en riktigt härlig första advent!

/Anngert

2 kommentarer:

  1. Fantastisk skapelse du gjort!! Jättehäftig lykta!
    Trevlig advent!

    SvaraRadera
  2. Men ååå . ååå och ååå så underbart sött. Vilka underbara idéer du får

    SvaraRadera