fredag 14 augusti 2020

Altanbänken...

På altanen har jag en bänk som står innanför glasdörrarna där katterna kan sitta och spana ut när det inte är väder för att vara ute i rastgården. Den här bänken har stått där i många år och började se milt uttryckt sliten ut. Min första tanke var att helt enkelt piffa upp den en aning med lite färg, men när jag upptäckte att i princip alla skivor var både spruckna och aningen skeva så bestämde jag mig för att den nog fick gå till tippen istället. Det var helt enkelt inte lönt att lägga så mycket energi på den.

Men, de små på fyra ben behövde ju en "spanarbänk"... Så jag såg mig om i förrådet och blicken föll på det bord och två små pallar som jag hade som stege till Puzz när hon på gamla dar behövde hjälp att ta sig upp på en bänk här hemma. När hon dog ställde jag bara ut det i förrådet utan att orka ta hand om det och där har det sedan stått i snart ett år.

Efter att ha stått så länge i mitt otäta förråd så kändes inte fuskskinnet som jag klätt bordet med så fräscht längre och bordet var för brett för att få plats på min altan. Men, grejerna gick ju att göra om en aning för att fylla den funktion som jag var ute efter! Så jag började med att ta bort klädseln.

Konstaterade att själva bordsskivan var en ganska vek spånskiva och inget som jag kunde använda till hur jag ville att slutresultatet skulle bli. Så jag åkte till brädgården och inhandlade en limträskiva i den bredd som jag ville att bänken skulle ha när den var klar. Sedan var det bara hem och roa sig med såg, skruv, spackel och färg!

Jag sågade helt enkelt av bordet en bit på bredden och ersatte spånplattan med limträskivan. Skivan skruvade jag fast i träkanten som går runt bordet så att det blev stabilt. Sedan var det bara att spackla över skruvhålen samt skarvarna som blev där jag sågat bort lite av bordet på kortsidorna, slipa och måla.

Limträskivan som jag köpt var lite längre än vad jag behövde till bordet/bänken så det som blev över använde jag till en liten blompall. Benen på blompallen blev en av de två små pallarna. Här blev problemet tvärtom mot bordet. Jag ville att blompallen skulle vara lite bredare än pallen var. Så även här kom sågen fram och jag sågade av pallen på mitten. Spånplattan ersattes av limträskivan men här tog jag ju inte bort något från pallens sidor, utan här skarvade jag helt enkelt i en extra bit från det jag sågade bort från bordet för att få pallen mer rektangulär. Sedan skruva, spackla och måla. Klart!

Benen och ramen på bordet målade jag vita och limträskivan som jag använt som bänkyta laserade jag i i en färg som kallas järnvitriol. Att det blev dessa färger berodde mest på att jag hade det hemma och slapp köpa ny färg som det bara går åt lite grann av och dessutom var det ju denna färgkombinationen som jag använde på min utebänk som står utanför i rastgården!


Den nya bänken passar perfekt innanför glasdörrarna och visst blev den nymålade korgen snygg på :-)!

Blompallen använder jag inte just nu. Den kommer att komma till användning lite längre fram i höst när en del blommor som nu står ute på plattsättningen i kruka börjar flytta tillbaka in på altanen.

/Anngert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar