lördag 12 mars 2016

The Maine Clubs årsmöte

Idag var det dags för årsmöte i The Maine Club. Vi brukar alltid försöka att lägga någon aktivitet i samband med vårat årsmöte och i år blev det en heldag på Borås djurpark. Det kyliga vädret till trots med snö kvar på backen var vi ett glatt gäng som vid tiotiden samlades vi på konferensparkeringen där våran guide Johan (?) mötte upp oss för en guidad tur i parken.

Första stoppet på turen blev i aphuset. Där kunde vi titta på ett flertal olika arter av apor samtidigt som våran guide berättade om hur djurparken jobbar med djuren både ur ett större perspektiv med t.ex. utbyte mellan olika parker vad gäller avelsarbete och hur man jobbar rent praktiskt med djuren i parken. Han berättade även specifikt om de olika arterna hur deras situation ser ut i världen, hur de lever och vilka individer som finns just i Borås djurpark.

Det var svårt att ta några bra bilder på aporna då deras hägn var bakom glasväggar och det där med att sitta stil var inte riktigt deras grej... Ibland funderade man nästan på om det var vi som tittade på dem eller om det kanske var tvärtom :-).

Bland svartaporna var det full rulle. Svartaporna är en art av makakapor som lever i bergsregnskogarnas klippsluttningar i asien. Det är en hotat art då deras livsmiljö minskat drastiskt och de fångas även in för att bli husdjur.


I nästa hägn mötte vi Schimpanserna. Lugnet såg ut att råda, men guiden berättade att så var inte fallet för tillfället. Något hade utlöst ett bråk i gruppen, vilket syntes tydligt på en av de äldre individerna som hade fått ett sår på huvudet och ett på ena armen. Guiden berättade att Schimpanser har mycket gott läkkött, så man var inte orolig utan att det skulle läka utav sig självt.


Hos de Vithandade gibbonaporna var det lite mer action. De smidiga aporna svingade sig lätt och smidigt mellan grenar och rep nyfiket spanande mot oss på andra sidan glasrutan. Gibbonaporna lever, i det vilda, i livslånga parförhållanden i Sydostasiens regnskogar. På Borås djurpark finns i dagsläget just två Vithandade gibbonapor, en hane & en hona. Guiden berättade att Gibbonaporna inleder i gryningen med högljudda sångduetter för att markera sitt revir och stärka banden mellan sig.


Hos Borneoorangutangerna hittade vi den här häftiga killen. En gigantisk grabb som hade stenkoll på sin familj. När vi var och kikade på dem så fick vi även se hur det går till när djurskötarna flyttar djuren mellan olika hägn. Det var helt enkelt en gång där dörrarna styrdes utifrån och det gick verkligen jättesmidigt att slussa dem från ett hägn till det andra.


Sedan lämnade vi aphuset och fortsatte ut till savannen. Eftersom det var ganska kyligt ute så var det inte så mycket djur ute. Men vi fick kika på både zebror, bläsbockar och strutsar.Sista stoppet på vår rundtur blev inne hos girafferna och elefanterna. Mäktiga, fascinerande och coola djur. På plats i Borås djurpark fanns två giraffhonor och en mindre hane. Girafferna kan bli nästan sex meter höga och en fullvuxen hane kan väga upp mot två ton!! Maten inne hos girafferna var upphissad för att finnas i rätt höjd för dem så att de kan äta bekvämt i noshöjd.Hos elefanterna hittade vi den här lille krabaten. Han var den yngste i elefantskaran på Borås djurpark och han busade runt i hägnet på elefanters vis och lekte med bland annat ett bildäck.


På vägen mot restaurangen och en välbehövlig lunch fick vi också en glimt av parkens Geparder. Ett vackert kattdjur som enligt vår guiden accelererat från 0-100 km/h på ca 3 sekunder... The Maine Club passade under besöket på att skänka en rejäl slant till Cheetah Conservation Fund, som arbetar med att säkerställa en framtida överlevnad för Geparden.


Efter en god lunchbuffé var det sedan dags för sedvanliga årsmötesförhandlingar följt av prisutdelning till klubbens mest vinstrika katter under 2015. Som vanligt var det ett välfyllt prisbord med mycket fina priser från bland annat våra sponsorer Royal Canin & Agria. Alla som deltog på årsmötet fick också varsin goodiebag med massa godsaker i.


Alla vinnarna i Årets Katt fick en fin pokal, 10 kg kattmat, en av mina kattbäddar & en myntaråtta samt ett första hjälpenkit & en antekningsbok från Agria.


Innan vi avlsutade dagen med lite fika hann vi med att lotta ut några fodersäckar och två bäddar till de som varit med på årsmötet.

En riktigt lyckad dag!

/Anngert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar