torsdag 22 maj 2014

Lite färg gör stor skillnad!

De senaste veckorna har jag även hållit på med lite pyssel här hemma som tar lite längre tid att göra. Jag har dekorerat om en smula...

När jag först flyttade hemifrån så bodde jag i en lägenhet med ett ganska litet kök. Köksmöblemang blev därför därefter i storlek. Då jag älskar att pyssla så har jag länge önskat mig ett större köksbord där jag kan breda ut mig och få plats med t.ex både symaskinen och kunna klippa till tyg. Men ni vet hur det är, vissa saker kommer man inte helt till skott med och det gamla funkade ju faktiskt. För ett antal veckor sedan så såg jag dock ett rejält bord med sex klädda stolar på en loppis till ett pris som riktigt inbjöd till att återanvända och renovera upp det till något snyggt. För jo, jag var ju lite trött på furumöbler också...

Bordet inhandlades och sedan satte jag igång med att slipa, tvätta, måla och häfta tyg. Bordet förvandlades från trist furu till läckert vitt och de klädda stolarna fick när målningen var klar svarta fuskskinnsitsar. Ett "litet" problem med att måla om det nya köksbordet och stolarna var att ja, då passade ju skänken inte riktigt in i möblemanget. Så även den målades vit. Som pricken över i passade jag även på att byta ut min gamla taklampa mot en som matchar mina fönsterlampor :-)

Mitt kök före

Skänken före

Så här såg de nya stolarna ut som jag fyndade på loppis.

Under arbetets gång var aldrig hjälpen långt borta. Det skulle både provliggas stolar och provsittas nymåldade möbler. Tur att färgen var yttorr relativt snabbt...
Nästa lilla detalj som inte är helt smidigt när man bor i ett hus med högt till tak är det där med att byta lampa. Men med lite kreativitet så gick det också till slut. Får medge att det hela var lite vingligt och det var precis att armarna räckte till på högsta stället...


Jag är mer än nöjd med resultatet måste jag säga. Trots stort och ljust kök så känns som att att det blev ännu ljusare med vita fräscha möbler. Stolsitsarna är lätta att torka av om man spiller och det fastnar inte heller några katthår på skinnet :-).

Skänken målad och klar

Det nya bordet, stolarna och lampan färdigt

När köket var klart föll min blick på mina gamla hallmöbler. Hallen och köket hos mig hänger ihop med varandra och nja, bruna hallmöbler kändes helt plötsligt lite tveksamt. Dock var skivorna på både skåpet och hallbyrån lagda med klinkers och jag funderade ett tag på hur man kunde lösa det. Frågade i färgbutiken om man kunde måla på klinkers och fick svaret att det är inte säkert att det funkar helt, men man kan prova på egen risk och jag fick även rekommendation på vilken färg jag skulle använda. Klart att jag var tvungen att testa! Så numer är även hallmöblerna vita :-). Klinkersskivorna på dem valde jag dock att måla svarta då jag ville att de skulle hänga ihop lite med köksmöblerna där ju stolarna fått svarta sitsar.

Skåpet före

Byrån före (glömde ta kort innan jag tog bort skivan...)

 Skåpet målat och klart

 Hallbyrån klar och på plats igen

Vad gäller hallmöblerna så är det verkligen återanvändning vi pratar om. Både skåpet och byrån har hängt med sedan jag var liten. De är delar till det skrivbord som pappa byggde till mig när jag fick eget rum som liten knatte! Skrivbordet var vitt och hade även två överdelar med hyllor. När jag flyttade hemifrån blev överdelarna perfekt förvaring i förrådet och skåpet och byrådelen målade jag om i bruna nyanser samt lade klinkers på skivorna.

När jag ändå höll på att labba med att slipa och måla möbler så passade jag på att fixa till min sypuff också. Det är en sådan där praktisk puff med öppningsbar sits och däri kan man sedan ha massa förvaring. Jag har den till sygrejor :-).
Den förvandlades även den från brunt till vitt med svart skinnklädsel och har nu fått en ny plats i köket/hallen bredvid det lilla skåpet.

Pallen före...

...och efter.

/Anngert

2 kommentarer: