måndag 7 augusti 2023

Projekt Lundby-renovering: Köket

När jag var liten så hade jag ett Lundby-dockskåp som jag lekte flitigt med. När jag växte ifrån det så hamnade det i mina föräldrars källare och där blev det sedan stående tills jag för x antal år sedan var där och letade efter något annat och blicken råkade fastna på det. Med dockskåp och miniatyrer som hobby så tyckte jag att det var synd att det låg där nedpackat i en kartong. Så jag plockade upp det och bestämde mig för att renovera upp det.

Även om jag alltid varit väldigt rädd om mina saker så var det flitigt lekt med och ytskikten hade helt klart sett bättre dagar. Väggarna var kladdiga och på en del ställen även sönder av häftmassa som jag använt att sätta upp tavlor med, likaså taken där lampor hängts upp och flyttats runt. Även golven var sönderslitna på en del ställen. Möblerna som fanns till var även de slitna en del av dem.





Jag funderade lite på hur jag skulle göra min renovering och efter lite tankar hit och dit föll valet på att gå efter vad jag kunde få tag i i rätt skala och som jag gillade. Lundby är ju mindre än den skala som jag normalt bygger mina tittskåp och dockskåp i, så det är lite knepigare att hitta material.

Första rummet som jag satte igång med blev köket. Köket är rummet längst ner till höger på första bilden ovan. Taket fick ny vit färg, det blev ett nytt golv av ett förtryckt golvpapper som jag köpt från en miniatyrbutik på nätet och väggarna fick nya tapeter. Tapeterna kommer även de ifrån en miniatyrbutik på nätet och ser ut lite som att de är stänkmålade i varma toner som matchade den köksinredning som jag hade till köket perfekt. Jag satte även tapet på den lilla väggbiten mellan golvskåpen och väggskåpen på den gamla köksinredningen för att få den att se ut som att den är monterad på väggen. Från början fanns inga golvlister i dockskåpet, men när jag renoverade så valde jag att lägga till det. Listerna är tunna trälister som jag målat vita innan jag monterade fast dem. Bland alla grejer jag hade till dockskåpet så fanns det ett gardinfäste till köksfönstret men gardinen saknades så där fick det bli en ny av en bit skir spets.


Köksbordet var rejält slitet och även de röda stolarna var skavda. För att matcha kökssoffan bättre, som redan var vit så valde jag att måla om bord och stolar i vitt. På samma ställe som jag beställde tapeterna hittade jag en supersöt liten matta i rött som fick bli köksmatta. Blomman i fönstret är gjord av en liten metallhylsa och små blommor från en ljusmanschett. Vasen på bordet är även det en liten metallhylsa, den har legat ett tag i mina "bra att ha-lådor" till miniatyrerna, men skulle tro att det är en del från en kasserad bläckpenna. Blommorna i den hittade jag bland mina scrapbookinggrejer.


Så, ett rum klart och jag blev väldigt nöjd med resultatet!

/Anngert

1 kommentar:

  1. Fortfarande så kreativ och duktig. Saknar bara den orange/gula blomtapeten. :)

    SvaraRadera