söndag 27 september 2020

Pianobaren (Del 4)

Nu är äntligen min lilla pianobar helt klar och den blev precis så mysig som jag hade tänkt mig. För den som är sugen på att friska upp minnet en aning om vad som hänt i min lilla bar och hur jag har gjort olika saker så kan ni klicka er vidare här

Baren har nu fått hela fasaden klar och även en liten gräsplätt utanför. Anledningen till att jag gjort taket platt istället för att fortsätta hela vägen upp med tegel är att jag vill att mina tittskåp ska gå att ställa i en vanlig bokhylla utan att ta upp allt för mycket höjd.

Takteglet är gjort av äggkartong. Tekniken att tillverka tegelpannorna såg jag i en miniatyrgrupp på Facebook. Äggkartongen klippte jag till i lagom stora remsor, blötte ner dem och formade dem till en vågig form mellan två trälister. Trälisterna var två platta lister med en rundstav limmad på varje. När dessa pressas ihop med äggkartongen emellan och sedan hålls så tills äggkartongen torkat får man "tegelform" på remsorna. Sedan är det bara att klippa dem i rätt längd, måla och montera.

Hängrännorna och stuprännan är gjorda av sugrör. Till hängrännorna har jag använt ett lite tjockare sugrör som jag skurit i mitten för att få två halvor. Hängrännorna blev lite ostabila när jag skar itu dem så för att behålla rätt form på dem har jag förstärkt dem på ett par ställen med lite metall från en värmeljushållare. Stupröret är ett smalt sugrör med en böjbar topp för att få till utkastet nedtill. Jag har målat alla delarna svarta innan jag monterat upp dem. För att montera dem på huset har jag använt mig av delar från en ampelkedja.


Baren består ju av två olika rum som inte sitter ihop rent fysiskt. För att få hela bygget att sitta ihop och vara smidigt att flytta har jag monterat det på en större platta. Genom att göra det fick jag möjlighet att skapa lite utemiljö framför baren också samt att jag enkelt kunde bygga så att jag kunde få dit ett skyddsglas. Skyddsglaset är en bit plexiglas och det löper i ett spår bakom de vita listerna på framsidan. Taket på den delen av baren går att lyfta bort vilket gör det enkelt att även lossa skyddsglaset om man vill göra något inne i bygget. Under det löstagbara taket gömmer sig även batterihållaren till ljusslingan som jag har till belysningen, vilket gör det enkelt att byta batterier. 

Gräset på framsidan är gjort av sånt där gräs som man använder till modelljärnvägsbyggen. Bara att pensla hela ytan med trälim och strö på. Låta allt torka och sedan blåsa bort överflödet. Den stenlagda gången är gjord av äggkartong som jag rivit i olika stora bitar, limmat fast och målat med väldigt utspädd vattenfärg. I skarvarna har jag när allt torkat penslat lim och sedan strött i påste. Påste ser nämligen ut precis som jord :-). Avslutningsvis har jag byggt en liten trapp/trall där ingången till baren är tänkt att vara.I det inre rummet finns det sköna fåtöljer att slå sig ner i och lyssna till härlig pianomusik. De tunga sammetsgardinerna, värjorna på väggen, den öppna spisen och de vitkalkade väggarna skapar en skön atmosfär. Gardinerna har jag klippt till av tunn vinröd sammet och fäst i överkant av fönstren. Värjorna har jag gjort av metalliskt papper som man kan använda till speglar, häftstift med skaft och remsor av metall från värmeljushållare. För att hänga upp dem på väggarna har jag använt mig av sådana där små klämmor som sitter i tårna på strumpor ibland när man köper dem. Jag har bara knipsat bort det vassa samt kapat av den ena sidan lite så att det blev en krok istället för en klämma. Ljusen i ljusstakarna är bitar av tårtljus. Det lilla blockljuset på den öppna spisen har fått en veke av en bit ståltråd som jag målat svart och stuckit ner i ljuset.
Ute i baren har de sista detaljerna kommit på plats. Alla glas och flaskor har hittat sina rätta platser i hyllorna och på borden, rätt utrustning är på plats bakom disken och på bordet ligger kortleken redo för ett första spel. Ölkranarna har jag gjort av elektronikdelar, smyckesdetaljer, ett par häftstift samt lite trä och metallen från en trasig tekula. Hur jag gjort ölflaskorna kan ni läsa om här.
Barägare Carlsson verkar ha så fullt upp med att fylla på med nya öl efter premiärhelgen att han inte har hunnit med att städa av borden än efter de sista gästerna! Jag tror det är bäst att vi lämnar honom och hans trogne vän så att de får jobba ifred och hinner klart tills det är dags att slå upp portarna igen när skymningen faller. Brasan har han i varje fall redan fått igång, så han har nog koll på läget...

Strax öppnar han nog och då är alla välkomna in på en god drink, skön musik och en stunds avkoppling. Om pianisten kommer i tid till jobbet vill säga...

/Anngert

2 kommentarer: