lördag 2 maj 2020

Orangeriet (Del 3)

Våren är här och snart kommer sommaren. I precis lagom tid är orangeriet klart och min lilla trädgårdsmästare kan njuta av blomsterprakt även om det regnar...


Början av byggandet av orangeriet kan ni läsa om här. Men sedan dess har det hänt mycket. Blomsterprakten har flyttat in tillsammans med det som behövs för att kunna så och plantera. I förgrunden på orangeriet står ett praktfullt litet träd som ger skugga och skapar atmosfär. Trädet har en stomme av ståltråd som jag format till stam, rötter och grenar. Dessa har jag sedan klätt med mjuk tejp som jag sedan målat med flera lager av brun färg i olika nyanser. Till sist har jag lindat en färdigköpt "vinranka" runt grenarna för att få ett lummigt lövverk. Trädet är sedan planterat direkt i orangeriet m.h.a trälim och finmalet te som ser ut precis som jord!

 


På och runt planteringsbordet finns krukor, jord, redskap, fröer, pinnar och tråd att binda upp med och självklart väldoftande blommor. Hur jag har gjort blommorna hittar ni här. Tråden att binda upp med är en liten bit tunn ståltråd som jag virat upp runt en liten pinne. Fröpåsarna är bilder som jag har skrivit ut från internet och sedan klippt ut och vikt till små påsar. Redskapen, vattenkannan och de små krukorna har jag köpt. Kvasten som står bredvid planteringsbordet är gjord av en lång tändsticka, lite borst från en diskborste och en tunn ståltråd.



I den lilla soffan kan man nu krypa upp under en varm filt, läsa en inspirerande eller spännande bok eller bara kanske gosa med kissekatten...


Att göra detta lilla sexkantiga glashus rättvisa på bild är svårt. Men, vi tar en liten rundtur och njuter av blomsterprakten, de små snäckorna som trivs i planteringen och spanar in vad som växer i ampeln som dinglar i takbjälken!







Från utsidan får man vända och vrida lite på orangeriet för att se allt, vilket är meningen! Allt ska inte upptäckas vid första ögonkastet utan man ska kika runt lite och upptäcka något nytt när man tittar en andra gång!




När mörkret sänker sig är det bara att tända belysningen och fortsätta att njuta av sommarkvällen. Lampan är en gammal ljushållare till julgransljus och en diod på en batteridriven ljusslinga med timer. Batterihållaren har jag gjort en liten hållare till bakom dörren så att det är lätt att byta batterier vid behov.



Men nu tycker jag vi lämnar orangeriet och låter trädgårdsmästaren njuta i lugn och ro. Katterna passar på att utforska medans matte är iväg för att värma på mer tevatten. Men det kan vara läge att skynda sig tillbaka innan all jord hamnar på golvet snarare än i krukan...

/Anngert

2 kommentarer: