torsdag 30 december 2021

Hur man syr en liten påse...

Jag fick en fråga från en vän om hur man syr en sådan där liten påse som jag sytt ett antal av under hösten. Så här kommer en liten beskrivning på hur jag gjort!

Det man behöver är ett tyg som man vill ha till utsidan av kassen, en bit vaxat tyg (vaxduk som känns som vanligt tyg) till insidan, band till handtagen samt förstås sytråd. Storleken på påsen blir ungefär 25 cm höga, 20 cm breda och 10 cm tjocka.

Av både tyget och det vaxade tyget klipper man till:

2 st 27x22 cm

2 st 27x12 cm

1 st 12x22 cm

Av bandet behöver man 2 st bitar som är ca 25 cm långa.

Dags att börja sy! Börja med de bitarna som du har två av varje av i både det vanliga tyget och det vaxade tyget och starta med det vanliga tygets delar som ska vara till utsidan. Sy ihop långsidorna på dessa med varandra. Varannan bred och varannan smal. Räta mot räta: 

Avsluta med att sy ihop den sista långsidan med den första i raden så att ni får en "påsform".

Gör sedan samma sak med det vaxade tyget. Nu ska du ha två stycken påsformade tuber med rätsidan inåt och alla sömmar synliga på utsidan.

Dags att sy fast botten på påsarna. Botten är de delarna som du har en av varje av. Nåla fast dem med rätan inåt i botten på tuberna och sy runt.

När bägge bottnarna är fastsydda så vänder du den påsen som ska bli utsidan så att du får rätsidan utåt. Nu har du en påse i tyg med sömmarna inne i påsen och en påse i vaxat tyg med sömmarna utåt:

Ta påsen av vaxat tyg och stoppa den i påsen av tyg. Här ska givetvis sidorna matchas mot varandra så att långsidorna ligger mot varandra och kortsidorna mot varandra.

Sen är det läge att plocka fram strykbräda och strykjärn. För i nästa steg är det dags att vika fållar och sy ihop påsen. Jag börjar med att vika ner en ca 1-1,5 cm bred kant i överkant på bägge påsarna. Kanten på tyget viker jag inåt och kanten på det vaxade tyget viker jag utåt. Börja med kanten på tyget och för att få en skarp kant där så stryker jag den vikta kanten. Vik sedan ner kanten på det vaxade tyget så att den ligger kant i kant med eller någon mm under kanten på tyget. Matcha ihop så att påsarnas sömmar ligger på samma ställe i hörnen och nåla runt kanten.Innan vi syr runt så är det dags att motta ut och sätta fast handtagen där de ska vara. Jag mäter ca 4,5 cm in från sömmen på den långa sidan och där sticker jag ner ena änden på ett av banden ca 1 cm och nålar fast. Sedan mäter jag lika långt in från andra sömmen och sticker ner andra änden av bandet och nålar fast.


Gör likadant med det andra bandet på motsatta sida. Här behöver man inte mäta så mycket, jag använder helt enkelt den första sidan som mall så att handtagens infästningspunkter blir samma på bägge sidor.

När handtagen är fastnålade är det bara att sy runt överkanten på påsen och påsen är sedan klar!

Jag hoppas att min beskrivning går att följa och att den som är sugen på att sy en liten påse ska kunna göra det enkelt och smidigt!

Passar även på att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!

/Anngert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar