onsdag 14 februari 2018

Pianobaren (Del 1)

Tänk dig tegelväggarna, den värmande brasan, ett glas gott vin och i bakgrunden härligt klassiska toner från flygeln...

Men, än är vi inte där. Än finns det bara ett skal som sakta börjar få väggar, golv och karaktär.

Grunden till det här tittskåpet är två trälådor avsedda för förvaring inhandlade på Lagerhaus. De kommer att utgöra barens två rum och i slutändan stå i vinkel mot varandra. På den ena lådans kortsida har jag sågat ut ett valv och på den andra lådans ena kortsida har jag sågat ut en rektangulär öppning som överensstämmer med ett färdigköpt fönster.


På den lådan där jag har sågat ut för fönstret bygger jag igen ungefär halva öppningen på lådan. Den igenbyggda delen är uppmätt så att ett lite mindre färdigköpt fönster ska få plats på väggen. De bägge fönstren går i samma stil och har mått på höjden som överensstämmer med varandra. På bilden nedan ser ni hur det är tänkt att de båda rummen kommer att förhålla sig till varandra när det är klart.


Fönsterkarmarna och spröjsarna är betsade i mörk ek och blir en fin kontrast mot den vitputsade fasaden. Inne i baren har det lagts ett mörkbetsat ekgolv i bägge rummen.


På långsidan i det inre rummet har jag sågat ut ett litet fyrkantigt hål i väggen. Där framför ska den öppna spisen stå och för att kunna få det att se ut som att det brinner en brasa där så måste jag kunna sätta in ett litet batteridrivet värmeljus. Det är det sistnämnda hålet är till för. Måtten är med andra ord anpassade för ljuset så att jag enkelt kan ta ut och sätta in det när det behöver tändas, släckas och bytas batteri. Hålet täcker jag sedan från utsidan med en liten träbit som jag fäster med gångjärn och målar i lämplig färg både på in och utsidan.


Grunden till den öppna spisen är gjord av trälister och lite grövre pappskiva. Utsidan har jag sedan putsat i samma vita färg som jag har använt på utsidan av fasaden. På ovankant av spisen ligger träplankor betsade i mörk ek.


Insidan av den öppna spisen ska se ut som tegel. Alltså bara att sätta igång att göra just tegel. Tegel till tittskåp görs enkelt med hjälp av de flata delarna på en äggkartong. Bara att klippa till lagom stora bitar och börja mura :-).


Jag fäster tegelstenarna med vanligt trälim. Lite mellanrum mellan bitarna för att få plats med fogen och givetvis lite "omlott" så att det ser ut som att det vore murat tegel. Även om strukturen på äggkartongen är perfekt för att efterlikna tegel så är ju inte färgen det. Bara att börja måla. Jag har valt att måla teglet i baren med först en tegelröd täckande färg. När den har torkat har jag "smutsat ner den" med lite svart färg utblandat i mycket vatten som jag stöpplat på med en svamp. Bara att pilla med det tills man är nöjd. Sedan vänta tills det har torkat igen. För sedan är det dags för ett lager med matt klarlack. När lacken har torkat är det dags att foga. Här funkar vanligt träspackel perfekt. bara att foga precis som när man fogar kakel, dvs ta lite spackel på en liten spackelspade och stryk på på diagonalen. Se till att det kommer ner i alla springor. Att det fastnar lite i den ojämna ytan på själva teglet ger bara ytan mer liv!
På bilden till vänster nedan är teglet på g och på bilden till höger ses den färdiga öppna spisen där vedträna täcker värmeljuset och öppningen bakom.


 Visst ser det lite mysigt ut när brasan är tänd i den blivande baren...?


Det är givetvis inte bara den öppna spisen som fått tegelväggar. I det yttre rummet är i princip alla tre väggarna murade. Den bakre väggen är delvis murad och delvis täckt av en spegelvägg. I det inre rummet är undre halvan av väggarna täckta av träpanel som betsats i mörk ek och den övre halvan är putsad i vitt.Men hoppsan! Det ser visst ut som barens ägare reda har kommit och börjat fixa och dona. Ett par stolar har han visst fått med sig i bilen och självklart en flaska vin och ett par glas. Kanske är det taklagsfesten han laddar för? Nåja, än har han lite jobb kvar att göra innan han kan öppna, men han har ju gott sällskap av sin vakthund under tiden...


/Anngert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar