lördag 7 augusti 2021

Renoveringsuppdrag!

För många år sedan när jag precis hade börjat att ställa ut så skulle jag och mamma iväg på en utställning nere i Malmö. Vi skulle bo hos uppfödaren som mamma köpt sin Brittiska korthår av. När vi åkte ner hade jag gjort ett litet "kattigt" tittskåp som tack för login och trevligt sällskap under utställningshelgen. Detta var 14 år sedan...

Uppfödarna som vi köpte våra första Britter av har blivit goda vänner och för ett litet tag sedan undrade hon som fick tittskåpet ifall jag hade möjlighet att ge det en liten renovering och kanske sätta in lite belysning. Klart att jag kunde :-). Alla små hus behöver ju fräschas upp då och då. När vi sågs i början av min semester hade hon med sig tittskåpet till mig och det var dags för mig att börja fundera på vad jag skulle göra med det...


Jag började med att knacka bort ramen och glaset samt skrapa bort alla limrester som blev kvar efter ramen.


Nästa steg blev att måla om utsidan på tittskåpet. Att försöka hitta samma gråa nyans som jag hade för 14 år sedan insåg jag snabbt att det skulle vara en omöjlighet, så jag valde att måla den i en annan lite mörkare grå färg istället. Dock lämnade jag kvar en liten ruta runt min signatur samt tillverkningsåret. Kul att låta den informationen vara kvar synlig som ett litet minne om när tittskåpet gjordes.Sen funderade jag ut var jag ville ha belysningen i skåpet. Kom fram till att en lampa på bokhyllan, en i fönstret samt en golvlampa bredvid fåtöljen skulle bli bra. Så där valde jag att borra små hål i bakstycket för att kunna sticka in ljusslingan där.


Tittskåpet går mycket i gråa nyanser, så för att inte få det för "enfärgat" valde jag att plocka upp de guldiga nyanserna i de små inredningsdetaljerna som jag lade till. Bordslampan på bokhyllan fick en fot i guld och en lampskärm av en stor glaspärla med lite ljusblått mönster i.


Som fönsterbelysning blev det en liten klocka i kombination med en liten metallbit som jag målade i guld. Den observante har noterat att tavlorna på väggarna är bilder på de katter som vi hade då, varav de bägge Britterna kom från den uppfödare vi bodde över hos. Att få plats med bilder på samtliga mina nuvarande katter hade inte fungerat, men en liten bild på Zaga lyckades jag klämma in och det var ju huvudsaken då hon också kommer från samma uppfödare.


Golvlampan har jag gjort av en liten träbit (foten), ett lite längre metallrör från en trasig kulspetspenna, lite olika metalltrådar, en kork från en liten tub med schampo och en liten pärla. Genom de små strategiskt borrade hålen i bakstycket drog jag in dioderna på en liten batteridriven ljusslinga och fäste dem i de nya lamporna som jag satt dit. På baksidan har jag sedan tejpat fast de överblivna dioderna i ljusslingan med svart eltejp. I med ett par nya batterier i ljusslingan och sedan tända ljuset. Om man vill kan man sätta ljusslingan på timerläget och den kommer då att tändas vid samma tidpunkt varje kväll och sedan lysa i sex timmar.


Blev så nöjd med min renovering och det lyser verkligen fint när de små lamporna lyser upp miljön när det börjar mörkna.

Ramen som sitter på framsidan tog jag bort glaset i och gjorde rent från alla gamla limrester. Tyvärr spräckte jag glasskivan, så det måste jag fixa en ny innan jag limmar fast ramen igen, men tittskåpets namn är redan på plats på ramen och allt innehåll är färdigt. Jag hoppas att tittskåpets ägare blir nöjd med min renovering.

/Anngert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar