måndag 28 december 2020

Ljus i tomteverkstan

Precis innan jul hann jag med att göra lite miniatyrpyssel. Tomteverkstan som jag byggde för ett antal år sedan fick lite belysning så att det verkligen blir den där mysiga stämningen när skymningen faller. En liten fotogenlampa på spiskanten, en hängande lykta på andra sidan spisen och två "levande" ljus fick det bli. Allt material var sådant som jag hade hemma liggande bland loppisfynd eller så har jag gjort det av "skräp". Fotogenlampan och den hängande lilla lyktan tillhör den första kategorin och de två levande ljusen den sista. Själva belysningen är en liten batteridriven (& timerstyrd) ljusslinga. 


Jag började med att placera ut var i tomteverkstan som jag ville ha ljuspunkterna. Gjorde en liten markering på väggen bakom och borrade sedan helt sonika ett litet, litet hål där precis så stort så att en ljusdiod från ljusslingan gick in. Stoppade in en diod från slingan i varje hål och tejpade fast resten på baksidan av tittskåpet med eltejp. 


Sedan var det bara att trä in ljusdioden i den lilla lyktan som jag hängt i hyllan bredvid spisen och likaså vad gäller den lilla fotogenlampan i metall. På fotogenlampan var glaskuporna lösa och spelet mellan dem och metallfoten var tillräckligt för att metalltråden från ljusslingan skulle gå emellan. Så ljusslingan går alltså från det lilla hålet bakom lampan i väggen in till lampan, upp mellan glaset och foten och upp i det inre glasröret.

De levande ljusen har jag gjort av en bit från en tops, ett knoppfäste och några små pärlor. Den metallfärgade foten är ena delen till en knopp på t.ex ett köksskåp och själva ljuset är en bit av pinnen på en tops. Den vita pinnen på topsen är oftast gjord i plast och ihålig. Jag skar av en bit och skar upp en skåra i den längs med ljuset innan jag limmade fast den i ljusstaken och fixade en ljusmanschett av några små röda pärlor.

När limmet torkat satte jag fast ljusstaken där den skulle stå i tomteverkstan och trädde in ståltråden som leder fram till själva ljusdioden så att själva dioden hamnade precis i toppen av topspinnen.


Så, nu ser tomten att slå in paket även när skymningen faller! I spisen brinner en värmande brasa (litet batteridrivet värmeljus med timerfunktion) så tomten kan få en god portion gröt när han är klar med alla klappar...


/Anngert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar