söndag 12 januari 2020

Böcker (Del 2)

Där mitt bland böckerna i bokhyllan finns det en öppning! Bakom små glasdörrar lyser det inbjudande från en okänd värld. När vi kommer närmare kan vi nästan känna värmen från den sprakande kakelugnen. Kom, vi öppnar dörrarna och kliver på! Vi möts av värme och lugn. Det enda som hörs är eldens sprakande och kattens mjuka kurrande. Och så ett litet pip från musen som måste ha smitit med in i vedkorgen! De tunga läderbanden i bokhyllorna andas historia. Slå dig ner i den sköna fåtöljen, ta en klunk vin och sjunk in i böckernas värld där allt är möjligt...Idéen till det här tittskåpet fick jag efter att jag såg en bild på nätet där man byggt en litet butik i ett tittskåp med böcker som fasad. Tyckte att det var så läckert och började spåna på vad jag skulle vilja bygga i den typen av tittskåp: Ett bibliotek förstås! Detta projektet påbörjade jag för ett bra tag sedan och om du vill läsa om hur jag byggt själva rummet så hittar du det här.

Anledningen till att det har tagit lång tid att göra klart har varit jakten på den perfekta fasaden. Det har blivit många besök i olika second hand-butiker innan jag strax innan jul förra året äntligen sprang på en bunt böcker som dels var av det äldre stuket som jag ville ha och dels tillsammans hade de rätta måtten för att mitt rum skulle kunna döljas bakom dem. Så sex gamla böcker för 20 kr/st fick följa med hem. Även om jag köpt dem för att göra om dem till en fasad, så skar det lite i mitt "bokälskarhjärta" när jag började skära sänder dem. För att göra fasad av dem hela gick ju inte! Jag började med att skära bort innehållet så att jag fick bara pärmarna. Sedan tog jag bort pärmarna på alla utom de två böckerna som skulle vara ytterst på varje sida. Det visade sig att en av pärmarna som jag skurit bort var precis lagom bred för att användas till att bygga den främre väggen så den återanvände jag och monterade ryggarna på. Sedan har jag skurit ut för dörrarna och monterat in dem samt målat insidan vit och betsat dörren i mörk ek. Sen var det bara att montera dit detaljerna samt skjuta på fasaden framför mitt lilla bibliotek.
Kakelugnen som står i ena hörnet har jag gjort av en papprulle samt en liten burk med chips. Ja, chipsen åt jag förstås upp först :-). Jag har limmat ihop dem och sedan spacklat med vanligt snickerispackel över skarven för att få en snygg övergång. Sedan har den målats med många tunna lager vit högglansig hobbyfärg. Fram på har jag skurit ut en öppning och gjort små dörrar av mässing. Mässingsplåten köpte jag i en hobbyaffär i ett tunt ark i A4-format. Det var så tunt att det gick smidigt att klippa i det med en vanlig sax. Dörrarna har jag monterat så att de går att öppna genom att göra små gångjärn av samma mässingsplåt. Två små guldfärgade pärlor blev knoppar på luckorna. Spjälet är gjort av samma mässingsark som jag böjt till över en liten knappform i trä och kedjan man öppnar med är en smyckesdetalj som jag fäst med en liten mässingsfärgad spik. Högst upp har jag avslutat kakelugnen med en liten bit vit spets. 
Insidan har jag sedan målat svart på kakelugnen och ställt den över ett litet timerstyrt batteridrivet värmeljus. Så ser det ut som att det brinner en värmande brasa i kakelugnen!
Jag använde även mässing från samma ark till gnistskydd på golvet under kakelugnen. Dock tyckte jag att det behövdes lite mer belysning i mitt bibliotek och monterade därför in lite "bokhyllebelysning" längst upp i tittskåpet. Detta är en liten batteridriven ljusslinga med inbyggd timer som jag helt enkelt bara har trätt upp mellan taklisten och bokhyllan. Den smiter sedan runt kanten ut från tittskåpet till batterihållaren som ligger ovanpå. Slingan var egentligen liten längre än vad jag behövde, men den typen av slinga som jag köper är enkel att bara knipsa av till önskad längd.


Den mjuka sköna öronlappsfåtöljen har jag gjort efter en mall i en miniatyrbok. Jag har gjort just denna i ett lite tjockare tyg som på håll ser ut som läder, men när man känner på det känns som sammet. Benen är små plastpluppar som jag hade sparat av någon anledning.


I biblioteket finns det självklart massor av böcker. 116 stycken för att vara exakt. Jag får erkänna att även om böckerna faktiskt går att bläddra i så är de bara fejk. Jag återanvände helt enkelt innehållet i böckerna som jag köpte till fasaden och skar ut små miniböcker av det so var närmast bokryggen. Sedan har jag byggt upp pärmar och rygg på miniböckerna med pappskivor och maskeringstejp som får rätt struktur av "läder" när man målat den med rätt nyans av brunt. Sedan har jag dekorerat dem med guldpenna och en tunn svart penna.

Den lilla musen dök oväntat, men välkommet upp bland julklapparna och den passade ju perfekt här i biblioteket! Katten har jag köpt i någon miniatyrbutik vid något tillfälle, likaså vinflaskan och glaset. Övriga prydnader är loppisfynd eller miniatyrer som jag fått någon gång och sparat till rätt tillfälle att använda.

Så, nu kryper vi ner i fåtöljen, sveper in oss i filten och låter en bra bok ta oss med på spännande äventyr!

/Anngert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar