måndag 6 maj 2013

Renoverat

På min altan har jag ställt en av de små klöspelarna som jag köpte till katterna när de var små. Den funkar numer bra att klösa lite på ibland och framför allt så är den en bra utsiktsplats. Under åren så har den ju blivit lite sliten och efter att ha stått på altanen ett par år så är den inte så där superfräsch längre. Dessutom om jag ska vara ärlig så är jag så där lagom förtjust i det tassmönstrade tyget...

I går fick jag äntligen tummen ur och tog tag i att renovera den. Men vi börjar med en "före" bild :). Och nej, jag hade inte en tanke på att få göra jobbet själv. Hjälpredan var på plats på nolltid...


Jag började med att skruva isär den och ta bort det gamla tyget på nederdelen. Jag lät det lurviga tyget ligga kvar i "grottan" för att det skulle bli lite mjukare där.


Även på topplattan lät jag det gamla tyget sitta kvar under för att det skulle bli lite mjukare. För att få klöspelaren att matcha övrig inredning på altanen så valde jag att klä den i vitt fuskskinn.
Började alltså med topplattan. Klippte till lagom stor bit och använde då plattan som mall. Sedan var det bara att börja häfta. Det man ska tänka på är att spänna tyget jämnt runt om.


Bara att mata på med nitar på (o)jämnt avstånd runt om. Det går åt några stycken...


Dags att hugga tag i kojan som är klöspelarens botten. Även här använde jag lådan som mall och klippte ut ett stycke tyg som ser ut som ett plustecken ungefär.


Sedan sydde jag ihop hörnen så att det blev som en fyrkantig hatt.


Vände den sedan så att rätsidan kom utåt och trädde på den på lådan. Klippte ett litet hål så att skruven för själva klöset kom igenom. Sedan är det bara att börja spänna tyget längs sidorna och skjuta fast det i botten på samma sätt som med topplattan.


Klippte upp för hålet in till grottan så att det blev flikar. Häftade fast dem i taket och botten samt limmade fast dem på sidorna. Gick åt några klädnypor att hålla fast det medans det torkade.


Inte för att mina katter använder den lilla grottan och även om de skulle göra det så får de inte plats med mer än halva rumpan i den ungefär, utan mer för att det ska se snyggt ut så klippte till en bit och fäste inne i grottan med dubbelhäftande tejp. 


Hade lite vitt rep kvar hemma sedan jag byggde det stora klösträdet jag har inne och detta repet räckte precis till att klä in klösdelen på denna. Så här blev resultatet:


/Anngert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar