måndag 7 februari 2011

Experimentsömnad

Ja, det kanske man kan kalla helgens övningar. När man inte riktigt vet hur man ska göra, vilka material som är bäst att använda eller hur slutresultatet kommer att bli.

För ett litet tag sedan när jag var hos en kompis så satt jag och kikade lite på ett sovkrypin som hennes katter har. Det var ett litet ihopfällbart tält i tunt tyg. Katterna, framför allt den ena katten älskade att ligga och sova i sitt lilla tält och då fick jag en idé om att man kanske kunde sy ett eget sådant tält.

Idéen har sedan legat och grott i skallen hos mig. Tyg och konstruktion i all ära, det var den relativt enkla biten. Den svåra nöten att knäcka var vad för material som var lämpligt som "tältpinnar". Lätt, flexibelt och stabilt... Hm, vad kan tänkas funka bra?

Fick några idéer och lite material av varje inhandlades och i helgen började jag testa lite olika varianter. Första försöket gick inte alls bra. Hade tänkt att sy i ganska tunt och silkigt tyg vilket visade sig alldeles för kompilicerat då allt bara gled hela tiden. Istället gick jag över till plan B. Plan B i detta fallet ar att sy tältet i vitt bomullstyg med kanter i någon lämplig färg. Jag utgick från att göra två bågformade gavlar, den ena med öppning i, där själva bågen träs in i en kanal. Dessa gavlar sydde jag sedan ihop med ett tyg emellan där jag sytt en kanal för en tvärgående pinne. Sydde även fast en botten. Första försöket att göra bågarna av ganska stel vajer gick dåligt. Det var alldeles för instabilt. Nästa plan var att bocka till en tunn stålstav. Det blev bättre. Stabilt och den klarade tyngden från den tvärgående pinnen. Resultatet så här långt ser ut så här:


Bakre gaveln står inte riktigt upp då jag bara hade en stålstav att bocka till. Kanske kommer det även att behövas mer än en tvärgående pinne för att det ska bli tillräckligt stabilt. Det får vi se. Då butikerna hade sängt för dagen & helgen så fick det vänta och jag sydde istället en liten kudde till tältet. Den blev i rosa och grått med några små lappar med kattmotiv.


Genom att dra ur den tvärgående ribban så är det också enkelt att fälla ihop den och den tar då liten plats att förvara. Men, som sagt, om min idé blir helt bra eller ej återstår att se.

/Anngert

1 kommentar: