Burskynken

Att sy ett burskynke behöver varken vara speciellt svårt eller komplicerat. Här kommer en beskrivning på hur man syr ett enkelt burskynke och vad man bör tänka på. Efter beskrivningen finns lite bilder av burskynken som jag har sytt. Låt dig inspireras och släpp loss fantasin!


Mått
Storleken på utställningsburarna varierar lite beroende på vilken organisation som arrangerar utställningen. Ställer man ut på SVERAK- eller NRR-utställningar är det ett mått på burarna och på dessa hänger man gardinen på burens insida. Ställer man ut på WCF är det andra burmått som gäller och där hänger man vanligtvis gardinen på burens utsida. Bilden nedan illustrerar burarna och de mått som gäller för SVERAK & NRR och i tabellen hittar ni mått för både SVERAK, NRR & WCF.Val av tyg & färg
När jag är på en kattutställning och går runt och tittar på alla vackra katter så är det just katterna som jag vill se - inte burskynket. Så när jag syr mina burskynken så tycker jag att det är viktigt att man väljer tyg och färg som framhäver katten. Stora tydliga mönster på tyget kan göra att katten försvinner likaså kan mörka tyger göra att det blir väldigt mörkt i buren.
När det gäller vilken sorts tyg man väljer att sy i så finns det flera faktorer som spelar in som man bör vara medveten om när man gör sitt val. Det ska helst vara ett tyg som inte drar åt sig för mycket katthår, vara lätt att sy i samt inte skrynkla sig så lätt. Blanka tyger kan vara svåra att sy i då de lätt glider och det syns också lätt om katten råkar repa tyget och dra upp trådar i det. Krossad plysch är ett tyg som många använder till sina burskynken. Det är ett tyg som inte skrynklar sig, finns i en mängd olika färger och ger en ombonad känsla i utställningsburen. Dock drar det till sig en del katthår och det brukar också vara knepigt att sy i då det är ett stretchigt tyg.
När du väljer vilken färg du ska ha på ditt burskynke så tycker jag att man ska välja en färg som framhäver katten som ska ha burskynket. Har man uppfödning och det kanske är flera katter som "delar" på burskynket kan man också välja färger eller teman som lyfter fram kattrasen man föder upp eller kanske ens stamnamn. Tänk bara på att mörka färger riskerar att göra det väldigt mörkt i buren.
Upphängning
Innan man börjar sy ska man också bestämma sig för hur man vill hänga upp gardinen i buren. Detta eftersom upphängningssättet påverkar hur man syr gardinen. Nedan ger jag exempel på tre olika sätt att hänga upp gardinen. Det finns säkert fler sätt, men dessa är de som jag har stött på.
Gardinspiraler
Min favorit är gardinspiraler. Den är enkel att använda, går snabbt att sätta upp gardinen och gardinen sitter kvar även om man har en katt som gärna klänger runt i buren. En gardinspiral är en tunn plastklädd fjäder som man klipper till i önskad längd och skruvar i små krokar i ändarna på. De finns att köpa i de slesta sybehörsaffärer samt även i butiker som säljer gardiner och gardintillbehör. För att gardinen ska hänga snyggt behöver gardinspiralen spännas en aning när man sätter uppp gardinen. 
Till en enkelbur behöver man tre spiraler och det enklaste för att få rätt längd på dem är att första gången man ska använda dem ta med en lång spiral, avbitartång och krokar till utställningen. Sedan knipsar man av dem i rätt längd på plats.

För att du ska kunna använda gardinspiraler så måste man sy en kanal i gardinen i överkant samt att det i varje hörn måste vara en öppning i kanalen så att du kan fästa spiralen i buren. På dubbelburskynke kan det vara bra med en öppning mitt bak också.
Knytband
Ett annat alternativ för upphängning av gardinen är att sy på knytband med ca 10-15 cm mellanrum i hela gardinens överkant. Knytbanden bör vara ungefär 30 cm långa och man syr sedan fast dem dubbelvikta så att man får två 15 cm långa band att knyta med. Vill man ha rynkor på gardinen får man sy en längre gardin med en kanal i överkant där man drar i ett gummiband och rynkar den.
Klämmor
Ett tredje sätt att montera gardinen i buren är att använda sig av klämmor som man nyper fast gardinen med i överkant av buren. Här är det samma sak som med knytband att om man vill ha rynkor på gardinen får man sy en längre gardin med en kanal i överkant där man drar i ett gummiband och rynkar den. En nackdel med klämmor är att gardinen lossnar lätt och trillar ner om man har en katt som gillar att klättra och klänga runt i buren.
Tygåtgång
Hur mycket tyg det går åt beror lite på hur du ska hänga upp gardinen och om du ska sy en botten till buren i samma tyg eller ej. Min beskrivning gäller för ett burskynke till en enkelbur med slät gardin som hängs upp med gardinspiraler i en SVERAK-bur. Syr man till en dubbelbur så får man dubbla längdmåtten och vill man ha rynkor på gardinen likaså.
Till en enkelbur får du räkna med minst 2,5 meter tyg om bredden på tyget ligger på 150 cm. Köp hellre för mycket tyg än för lite. Det kan vara svårt att komplettera i efterhand om t.ex. tyget tagit slut i butiken. Blir det tyg över så kan man använda det till några tillbehör t.ex en matchande bädd. Klipp ut tyg enligt måtten i bilden nedan, sömnsmån är inräknat.

Gardin
Gardinen fållar du i alla kanter utom överkanten. För att få en snygg fåll viker du först tyget ca 1 cm, viker ytterligare en gång och syr sedan en raksöm längs kanten på vikningen för att hålla den vikta kanten på plats. Nåla gärna fast fållen innan du syr eller pressa den med strykjärn för att få ett riktigt bra resultat.

Nu är det dags att sy kanalen för gardinspiralen. Börja med att klippa två hack, ca 4 cm djupa 65 cm in från kortsidorna, se bild ovan. Vik in de lösa små hörnen så att du får en triangulär öppning kvar. För att sedan göra själva kanalen att trä in gardinspiralen i viker man först tyget ca 1 cm och sedan ytterligare en gång fast då ca 3 cm. Sy sedan en raksöm längs den vikta kanten för att hålla fållen på plats.
Tak
Taket är 60x75 cm på en enkelbur och den enklaste modellen av tak är ett tygstycke i rätt storlek som är fållat runt om. Lägg till för sömnsmån runt om när du klipper ut tyget. Jag skulle nog också rekommendera att sy det lite lite bredare än 60 cm så att det kan hänga ner lite i bakkant på buren. Taket ligger då bättre på plats på buren. Om man vill kan man också sy dit en liten kant, max 10 cm bred, framtill som hänger ner. På den kanten kan man om man är uppfödare brodera sitt stamnamn eller som jag gjort på mina, kattens namn.
Botten
Burens botten ska ha det färdiga måttet 60x75 cm på en enkelbur och för att det ska bli lite mysigt för katten kan man sy den i två lager tyg med ett lager quiltvadd mellan. Om man vill kan man ha en enfärgad botten eller så kan man sy lappteknik i någon form.